Köhn & de portables

Op Bezoek bij Tante Klara


Köhn nam drie dagen op met de Portables in de studio van de klassieke radio Klara. ‘Op visite bij tante Klara’ is niet de nieuwe Köhn- of Portablesplaat.

Begin april nam Jürgen De Blonde (Köhn) op uitnodiging van het radio programma Mixtuur enkele dagen zijn intrek in de befaamde Tootsstudio van Klara. De hele studio werd tot zijn beschikking gesteld en De Blonde kreeg een vrijgeleide om zijn hersenspinsels te botvieren. Een uitgesproken gelegenheid om alle registers open te trekken en er volop op los te experimenteren. Samen met de Portables, de groep waar De Blonde al vijf jaar lid van is, tast hij de grenzen tussen pop en elektronica af.

Het plan: een eclectische en experimentele popplaat maken waarbij voorbereide ideeën, experimenten en jamsessies hand in hand gaan. Enkel gewapend met wat losse stukken muziek en flarden van ideeën ging De Blonde de studio in. Lange jamsessies met de Portables en de door De Blonde op voorhand voorbereide elektronica vormen het raamwerk. Tot slot werden alle opnames nog eens elektronisch bewerkt en herwerkt. Verwacht dus geen nieuw Köhnalbum vol experimenteel elektronicageratel en verwacht ook geen postrockklassieker van de portables. Geen vocals, geen nummers in de traditionele betekenis maar fusies, remixen en losse schetsen.

Het resultaat is een cd van net geen 50 minuten met 2 delen (voormiddag & namiddag) bestaande uit telkens 6 nummers. Dit album legt op een bijzondere manier de werkwijze van Köhn en de Portables bloot. Creativiteit, plezier en spontaniteit staan voorop, ook in Klara’s studio. In hun eigen stijl kaapten ze de studio en iedereen moest volgen. Een halve dag studiotijd werd verspeeld aan een nummer ter ere van een afwezig Portables lid (een traditie binnen de portables: iemand die niet komt opdagen heeft een spotnummer aan zijn been), de grond was bezaaid met meegebracht kinderspeelgoed, familie werd uitgenodigd om blokfluit te spelen (Koen Dieltens) en na drie dagen werd een record aantal blikjes geteld in de studio. Met andere woorden: de portables hebben een aangename tijd doorgebracht bij Tante Klara. We danken hen.


K045
CD / DL
Release Date: 18-02-1999
Artwork by Eline Declercq
Mastered by Jo Tavenier
Mixed by Jürgen De Blonde


1. Intro
2. We Remember Zon I Bos
3. De Dood van de Aftandse Peruaan
4. 120 Km/U = 120 Bpm
5. Köhnfituurpje
6. Pianus
7. RIA
8. Allesdrop
9. Vay Artay
10. Ringtro
11. Portables Are Go!
12. Good Evening, Sergeantbuy online

Other