nlen

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van:
09 Jun 16 20:00 |

S.M.A.K.

Uncanny Valley - day 2

Rick & Joe Potts (us)
696 Blues Band (uk)
+ a selection of LAFMS videos curated by Floris Vanhoof

#uncannyvalley

Tickets: Free

Combiticket: € 30 / 35
Full program
Tickets

THE L.A. FREE MUSIC SOCIETY AND THEIR LEGACY
“The only way to be absolutely free is to invent your own language.” — Genesis P-Orridge

Het fonkelnieuwe festival Uncanny Valley wordt een open huwelijk tussen underground muziek en beeldende kunst. Centraal tijdens deze eerste editie staat het legendarische Los Angeles Free Music Society collectief én een selectie van hedendaagse avant-helden die de chaos, vrijheid en energie van deze neodada art-pranksters vrolijk omarmen.

De Los Angeles Free Music Society ontstond in de gedesillusioneerde schoot van jaren 70 kunstscene aan de Amerikaanse Westkust. Op een volstrekt unieke manier koppelde een groepje kunstenaars high art aan trashy DIY-attitude. Kunst en muziek werden beschouwd als een speeltuin waarin b-films, slechte tekenfilms, fluxus, avant-garde, proto-noise, freejazz en collage elkaar ophitsten.

Kernleden als Tom Recchion, Rick en Joe Potts, Fredrik Nilsen, Joseph Hammer, Dennis Mehaffy en beruchte beeldende kunstenaars als Paul McCarthy en Mike Kelly vormden talloze losvaste formaties die ernstige avant-garde in de zeik zetten. Hun kenmerkende collectieve, vrije waanzin beïnvloedde op haar beurt vele volgende generaties muzikanten. Noisecombo Wolf Eyes, het dadaïstische trio Volcano The Bear of het outsider electronics & performanceduo Calhau!: allemaal haalden ze de mosterd bij de LAFMS.

Het vierdaagse festival Uncanny Valley bewijst dat de weirdness van LAFMS nog niets aan scherpte heeft ingeboet. Verschillende formaties - met voorop Extended Organ (Paul McCarthy, Tom Recchion,...), AIRWAY (met Wolf Eyes, Vetza & Aaron Moore) en het Joe & Rick Potts duo - worden geconfronteerd en versmelten met de beste postmillennium noise.

Naast muziek van cultbands als Extended Organ en AIRWAY maar evengoed van striemende noisehelden als Wolf Eyes en Volcano The Bear, staat verder een expo in 019 met unieke LAFMS-posters en -flyers en een panelgesprek in het S.M.A.K. met David Toop als moderator op het programma. In Vooruit presenteert Floris Vanhoof naast een eigen installatie videowerk uit het LAFMS-archief.

“The unearthing of the LAFMS recordings is experimental rock history at it’s most historical and hysterical - a completely bizarro and further-out counterpart to the L.A. punk scene.” (Thurston Moore)

David Toop (uk)
David Toop is een long time veteraan van de Britse electro-akoestische improv scène, cureerde onder de naam ‘Sonic Boom’ de grootste expositie over geluidskunst ooit ( in 2000 in Hayward Gallery, Londen) en staat daarnaast bekend als éen van de beste muziekjournalisten aller tijden. Boeken als Rap Attack, Exotica en Ocean of Sound horen een prominente plek the hebben in ieders boekenkast. daarnaast is hij ook een veel gevraagd schrijver voor The Wire, The Guardian, New York Times en The Village Voice.

In het SMAK zal hij een gesprek modereren waar alle aanwezige LAFMS leden en Wolf Eyes ingaan op de linken tussen de Californische sixties freak scene en latere DIY punk explosie en noise scene, de relatie beeldende kunst en underground muziek en de eeuwige schermpartij tussen low en high art.

Rick & Joe Potts (us)
Niet weg te denken uit de LAFMS-geschiedenis zijn de broers Potts. Rick en Joe Potts bouwden een gestoord audio universum met geluiden van gebroken speelgoed, gevonden voorwerpen, enhanced instruments (zoals een buigzame gitaar of een traporgel met dildo’s) en gemanipuleerde tape recorders. Twee radicale arthouse-terroristen die met improvbands als Le Forte Four sixties rock door de mangel haalden en een unieke vorm van lowbrow poëzie creëerden.

696 Blues Band (us)
696 Blues Band is het project van Crazy Jim Baljo, sinds 2013 gitarist van dienst bij Wolf Eyes. Solo breit hij minimalistische gitaar ragas aan elkaar die doen denken aan demente surfgitaar excursies druipend van echo en delay.

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van: