nlen

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van:
22 Oct 16 19:00 |

Extracity

“Traitor, you left Fluxus”

Philip Corner (us)
Peter Fengler (nl)
Blood Stereo (uk)
Red Brut (nl)
Remörk (be)
+ films Ludo Mich
+ DJ Stoute Meneer & X-think

#fluxus-supplement

Tickets: € 10

An event on the spectre of Dadaism and Fluxus - known as the influence of anti-art in contemporary music.

“Traitor, you left Fluxus” stond op een kaartje ter attentie van Nam June Paik. De bedenker van de term ‘Fluxus’ was de afzender. Nooit mooier vatte een boutade de kern van een beweging. Fluxus en dada werden officiëel ten grave gedragen, niet onlogisch dat anti-kunst op het moment dat het als kunst beschouwd wordt, zichzelf opheft — als een vormeloze trickster die verdwijnt op het moment dat je hem kunt waarnemen.

Het dada- en fluxusspook waart nog steeds doorheen noise, free improv en performatieve avant-garde. Haar esthetica van falen, het absurde, willekeur, stilte, afwezigheid of actie tot kern van de muziek verheffen zijn alom tegenwoordig in tapenoise, vocal poetry en contemporaine avant-garde. Niet zelden omdat het krachtige tools zijn om muzikale vrijheid na te streven. Opnieuw een tot falen gedoemd spook dat in een happening in Extracity zich zal manifesteren in alle poëtische schoonheid.

Philip Corner wekte in 1962 een bescheiden schandaal door de compositie Piano Activities, en wordt sindsdien tot de Fluxusbeweging gerekend. Echter, Corner componeerde en realiseerde een oeuvre bijeen dat bestaat uit zowel tape-collages en meditatieve piano-improvisaties. Zijn werk is beïnvloed door de Cage, maar evengoed door gamelanmuziek. Het ademt een opmerkelijke gevoeligheid uit voor niet-muzikaliteit, waarin muziek zich manifesteert doorheen in minimalisme, exotica, actie en stilte.

Red Brut is Marijn Verbiezen. Ze presenteert rudimentaire fieldrecordings, waarin elegante non-manipulatie en ongrijpbare letterlijkheid centraal staat.

Blood Stereo is het improvtrio van Dylan Nyoukis, Karen Constance and Elkka Nyoukis. Willekeurigeheid, tapes, intuïtieve acties als iemand vasttapen aan zijn instrument, en van alle betekenis ontdane tekst hangen samen in een geheel dat vrije associatie scherp stelt tot een ontregelende waanzin.

Peter Fengler is de meester van transmediale kunst en het brein achter het Rotterdamse publicatiehuis De Player. Zijn werk muzikaliseert performance, waarin grimmige absurditeit, dagdagelijkse geluid en concrete poezie een gestileerde geluidscollage vormt. Of hij beschouwt vinyl als sculpturen, performances als publicaties, en onderbewuste associatie als compositietechniek.

Remörk is Antwerps best bewaarde geheim. De man is een techneut, die elektronica beschouwt als een collage die je naar willekeur uiteenhaald, om al volgens een intuïtieve associatie weer ineenprutst tot nieuwe instrumenten. Zijn vinyldebuut past hetzelfde principe toe om het fenomeen muziek.

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van: