nlen

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van:
23 Nov 17 20:30 |

Vooruit, KASKcinema, TramZwart

Eastern Daze IV

Day 1 | KASK cinema
Remörk (be)
‘Completely into the Present’ - A documentary about Tony Conrad

Day 2 | TramZwart
Aşıq Nargile (ge)
Jéricho (fr)
Florence Giroud ft. Romain Hervault, Pierre Bujeau & Antoine Bellini (fr)
+ DJ Nixie

Day 3 | Vooruit
Richard Dawson + band (uk)
Novo Line (us)
Top W.Z.N. (mr)
Susan Alcorn (us)
Afework Nigussie (et)
Keiko Higuchi & Louis Inage (jp)
Leo Svirsky (ru)
Andrew Pekler (na)
+ DJ Nosedrip & DJ Earache
+ Film ‘Zerzura’

#easterndaze

Tickets: do: €5 / 3 vr: €10/ 7 za: €23 / 20

23—25 nov 2017

Presale:
tickets 23 nov
tickets 24 nov
tickets 25 nov

4th edition of the notorious Eastern Daze-festival, aka KRAAK & Vooruit’s back and forth game between (not so) non-western traditional music and avant-garde. This year’s edition will take over 3 places — Vooruit, KASK cinema and TramZwart.

Day 1 | KASK cinema

Remörk
Beeldend kunstenaar Vaast Colson nodigde Kris Delacourt aka Remörk uit om een interpretatie te maken van een van zijn kunstwerken. Het resultaat is een reeks van casio keyboard-drones van gelaagde octaven die het patroon van Colsons tekeningen volgen, een grafische soundtrack geprint op stickers. Die soundtrack verscheen vorig jaar als langspeler. ‘Principium 2.1’ - uit op Ultra Eczema - is zonder twijfel een van de straffere Belgische avant-garde releases van de laatste jaren.

Completely into the Present - A documentary about Tony Conrad
Composer, violist en beeldend kunstenaar Tony Conrad was een van de spilfiguren in de jaren 60 van de New Yorkse avant-garde en minimalistische scene. Hij legde moeiteloos de link tussen structurele film, just intonation drone, La Monte Young en The Velvet Underground. Deze docu geeft dankzij intieme footage en niet-lineaire, associatieve structuur een boeiend inzicht in het leven van een speelse en radicale vernieuwer.

 

Day 2 | TramZwart

Aşıq Nargile
De Georgische saz-speelster Nargile Mehtiyeva - aka Aşıq Nargile - is de enige vrouwelijke telg in de Georgische aşıq-traditie. Vanuit de bergen van Georgië, Turkije, Azerbeidzjan en Rusland ontmoetten barden (zogenaamde Asiqs) elkaar in het cosmopolitische Tbilisi, dat gold als kruispunt van Azerbeidzjaanse, Russische, Georgische en Koerdische tradities, waar ze hun cultuur, nieuws en muziek uitwisselden. Nargile profileert zich in die traditie als een krachtige soloist, met extatische en doorleefde expressieve folk, doorweven met virtuoze sazsolo’s.

Jéricho is het nieuwe project van France-hoofdman én meesterlijke draailierspeler Yann Gourdon. Net zoals Gourdons andere bands - Toad, Flux en La Baracande - speelt Jericho uitgesponnen, luide en pulserende trancefolk. Traditionele Occitaanse liederen worden doorspekt met krautinvloeden en repetitieve drones. De band bracht dit jaar een fenomenale dubbel LP uit op het even straffe Aguirre Records.

Florence Giroud ft. Romain Hervault, Pierre Bujeau & Antoine Bellini present: ‘CHANGE, Opera XXS - Acte IV
‘CHANGE, Opera XXS’ is een ongoing gesamtkunstwerk uit de koker van de Franse kunstenares Florence Giroud. Haar werk beweegt zich in de grijze zone tussen beeldende kunst en muziek. Daar spint Giroud een ragfijn web van seventies psychedelische progfolk, Franse parlando chanson en dubby, tribale krautrock. De muzikanten waarmee ze samenwerkt spelen bij o.a. France en Société Etrangée, de crème de la crème van de Franse underground. Op Eastern Daze presenteert het kwartet ‘Acte IV’, een nieuw hoofdstuk in exclusieve première.

DJ NiXiEPsychedelische parels voor de zwijnen. Geserveerd door Karolien Polenus, vaste waarde in de Brusselse underground scene als organisator en dj.

 

Day 3 | Vooruit Balzaal

Richard Dawson
De internationale pers is het er nu al over eens: ‘Peasant’, het nieuwe album van de Brit Richard Dawson, is een van de platen van 2017. Een ambitieuze conceptplaat over een gemeenschap in een Middeleeuws dorpje dat onder vuur komt te liggen. Tijdens Eastern Daze IV speelt Richard Dawson - met full band - voor het eerst de plaat live. Meteen zijn enige optreden in 2017 op Belgische bodem.

Leo Svirsky
Svirsky, pianist en accordionist, is een virtuoze vertolker van hedendaags klassiek - en uitstekende improvisator op zowel piano als accordeon - werkte met o.a. Christian Wolff, Marshall Allen, Jaap Blonk en Veryan Weston samen. Debuutalbum ‘Songs in the Key of Life’ was een verzameling fragiele songs vol absurde, politiek geladen en emotionele teksten. Post-reductionistische folk die twijfelde tussen Radu Malfatti en György Ligeti. “Svirsky lights corners of hidden musical worlds with a palm sheltering the flame”, schreef het gerenommeerde BOMB Magazine.

Susan Alcorn
De uit Baltimore afkomstige Susan Alcorn ontwikkelde een ongekende virtuositeit op een onconventioneel en weerbarstige instrument in improv en avant-garde. In haar composities onderzoekt de Amerikaanse de complexiteit van het instrument zonder ooit die typische ‘twang’ te verliezen. Na 40 jaar non-stop on the road is Alcorn zonder twijfel een van de grootste vernieuwers in haar ‘vakgebied’.

Alcorn kreeg country & western van in haar kinderjaren ingelepeld en speelde bij verschillende western swing bands. Gaandeweg raakte ze gefascineerd door freejazz, raga, hedendaags klassiek en deep listening en begon werk van oude meesters als Messiaen en Penderecki te vertalen naar de pedal steel. Daarvoor werkte ze ook samen met o.a. Nels Cline, Chris Corsano, Mary Halverson en Pauline Oliveros.

“Alcorn’s explorations of extended technique and her love of free jazz and minimalist composition have seen her transport the pedal steel to unexplored pastures of improvisational innovation.” — The Quietus

Andrew Pekler
De in Berlijn residerende Russisch-Amerikaanse Andrew Pekler grossiert in speelse loop based elektro-akoestische exotica. Zijn nieuwste album ‘Tristes Tropique’ is een ode aan de fameuze antropoloog Claude Lévi-Strauss en zijn legendarische boek ‘Tristes Tropiques’. De plaat is een sonische reis doorheen flarden muziek van niet-bestaande volkeren. Pekler roept een diep nostalgisch verlangen op van een onderzoeker die zichzelf en zijn cultuur in vraag stelt, die zich verliest in het grotere verhaal.

Keiko Higuchi & Louis Inage
Pianiste en zangeres Keiko Higuchi beweegt zich expressief op de grond waar Japanse psych en spirituele freejazz elkaar bevruchten, onder goedkeurend oog van Diamanda Galas. Higuchi’s liedkunst is diep geworteld in de traditie van een Kurt Weill en Nina Simone. Met haar extended vocal techniques en open improvisatie roept ze een universum op waar de wrede schoonheid van Lynch nooit veraf is. Binnen de Japanse scene is Higuchi geen onbekende: ze werkte eerder samen met Masami Kawaguchi (ex-LSD March), Louis Inage - die ook deze keer meespeelt - en Tatsuya Nakatani. Absolute aanrader is de plaat ‘Between Dream and Haze’, uit op Improvised Beings (2016).

Afework Nigussie
Nigussie is een Azmari, een Ethiopische bard die improviseert met muziek en tekst over onderwerpen als politiek, religie en dagdagelijkse thema’s. Je kan de Azmari’s gerust vergelijken met de Malinese Griots. Afework vermengt Ethiopische grooves met traditionele invloeden à la Kassa Tessema. In Rotterdam werkte hij eerder samen met de anarcho punkers van The Ex en Zea. Nigussie speelde ook met Ethiopische jazzreuzen Mulatu Astatke en Getachew Mekuria. Op Eastern Daze gaat hij solo, enkel gewapend met zijn masingo, een eensnarige luit.

Top W.Z.N.
Wie ooit het West-Afrikaanse Mauritanië bezocht, hoorde het zeker: uit zowat alle open ramen hoor je alwazan - letterlijk ‘instrumentale muziek’ - uit de luidsprekers knallen. Alwazan valt nog het best te omschrijven als een hybride van hypnotische Arabische synth-riffs en 21ste eeuwse rave muziek. Jeich Ould Badu (elektrische luit) en Ahmedou Ahmed Lewla (synth en beats) - samen Top W.Z.N. - maakt daar een geheel eigen psychedelische trance-versie van. Feestmuziek die diepgeworteld is in traditionele Mauritaanse muziek maar door elektronica op het sci-fi pop terrein komt.

Hun eerste release op het Sahel Sounds label vorig jaar katapulteerde het duo naar nummer één in de verkooplijsten van heel wat online platenwinkels. Top W.Z.N. is op Eastern Daze voor het eerst in Europa te zien - en dus meteen hun enige show in België.

“Top W.Z.N. is a monster. If you’re at all interested in African music, it’s a must” - Cyclic Defrost

Novo Line
De live set-up van eenmansproject Novo Line lijkt een beetje op de werkkamer van een hacker uit een eighties film. Nat Fowler, de man achter Novo Line, bokst met twee originele Atari ST pc’s, gehackte synths en vintage hardware /  software retro-futuristische techno ineen. Via improvisaties en zelfverzonnen wiskundige alchemie laat Fowler alternatief gestemde melodieën en ritmische matrixen clashen. Dat resulteert live in één grote asynchrone clusterfuck van beats en bizarre new beat.

“His one-of-a-kind style makes Fowler’s Against The Clock session an instant classic.” - Factmag

B2B: Nosedrip & Earache
Nosedrip staat bekend om zijn eclectische sets vol weirdo oorwormen die een dansvloer in heerlijke verwarring brengen. Earache dwaalt dan weer rond in de kantoren van het Rush Hour label en heeft een strakke smaak. Back 2 back tot het licht aangaat!

Zerzura’ - A film directed by Christopher Kirkley

Zerzura is een mythische plaats in Egypte. In de 13de eeuw dook de stad voor het eerst op in de Kitab Al Kanuz, een oud manuscript. Daarin werd Zerzura beschreven als “een stad vol schatten, bewaakt door bovennatuurlijke krachten”. Pas in de 19de eeuw duikt de naam opnieuw op en wordt het onderwerp van de toen alomtegenwoordige Egyptologische hype. Op die mythe baseerde regisseur Christopher Kirkley zich voor zijn gelijknamige film. ‘Zerzura’ - in première op Eastern Daze - is de eerste “acid Tuareg western”, waarin Kirkley folkloristische muziek en traditionele verhalen in western-formaat giet.

Christopher Kirkley is een experimentele antropoloog, sound recordist, filmmaker en brein achter Sahel Sounds, een muziekproject en platenlabel dat focust op de Sahel van West-Afrika. Voor het surrealistische ‘Zerzura’ werkte Kirkley samen met Ahmoudou Madassane, een muzikant uit de beste Toeareg gitaartraditie. Madassane is bovendien lid van het fantastische Mdou Moctar, deze zomer nog te zien op het Brusselse Feeërieën.

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van: