nlen

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van:
27 Nov 16 14:00 |

Vooruit — Balzaal

Eastern Daze III — Day 3

Stephane Ginsburgh (be) performs Dennis Johnson’s November

#easterndazeiii #easterndaze

Tickets:

4 to 6 hour piano version!

Full program

Tickets
vr 25.11: €16 / 13 (vvk) → buy online
za 26.11: €30 / 27 (vvk) → buy online
zo 27.11: €12 / 9 (vvk) → buy online
weekendticket: €40 / 37 (vvk) → buy online

KRAAK, Vooruit en Oorstof presenteren met trots de derde editie van Eastern Daze. Een exploratie van de immer uitdijende grenzen van de exotische trance, beoefend door begeesterde muzikanten uit zowat elke streek op de planeet en beyond.

Het universum lijkt steeds meer op netwerk van door bits and bytes verbonden dorpen, boys uit waterloo worden kosmiese meesters binnen de Brusselse underground, Touareg verzanden in Amerikaanse folk, oude duitsers laten zich leiden door minimalistische elektronica die ooit de toekomst bepaalde, Italianen exploreren mogelijke exotische culturen door tapes aaneen te kleven, of West-Coast Amerikanen settelen zich in Antwerpen als zijnde het epicentrum van hedendaagse weirdness.

3 dagen lang vormt de Vooruit het epicentrum van dit netwerk waarin nationaliteit in haar blootje wordt gezet, en waarin transcendentie het weefwerk vormt van een letterlijk grensoverschrijdend en brain stretching  festival.

La Monte Young bekende ooit dat November, een stuk van collega-componist en studiegenoot Dennis Johnson, de inspiratie vormde voor zijn magnus opus ‘The Well-Tuned Piano’. Dennis Johnson schreef de 5 à 6 uur durende compositie in 1959, en mag gerust beschouwd worden als het eerste echte minimalistische stuk ooit. Maar kort daarna verdween Johnson tussen de plooien van de muziekgeschiedenis om zich te wijden aan hogere wiskunde.

Musicoloog Kyle Gann ontdekte midden jaren 90 het stuk op een verhakkelde cassette. De componist was zo geïntrigeerd door wat hij hoorde dat hij Johnson opspoorde. Dennis Johnson was ondertussen zwaar dement, maar toch slaagde het duo erin om de compositie te reconstrueren. Zo werd dit legendarische meesterwerk gered van de vergetelheid.

‘November’ wordt tijdens Eastern Daze III uitgevoerd door Stephane Ginsburgh, een toppianist voor wie avant-garde en het klassiekere oeuvre één continuüm vormen. Ginsburgh voerde in het verleden zowel stukken op van Morton Feldman als Marcel Duchamp, en werkte samen met Ictus. Bovendien is de man een kei wat betreft het oeuvre van Prokofiev. Een niet te missen, onvergelijkbare trip én de ideale afsluiter van Eastern Daze.

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van: