nlen

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van:
22 Jan 16 20:30 |

Beursschouwburg

BRAUBLFF (Materie und Laut) 5

Gerhard Rühm (at) & Monika Lichtenfeld Rühm (de)
Ben Vida (us) feat. Maja Jantar (be) & Inge van den Kroonenberg (nl)
Dennis Tyfus (be)
Florian Cramer (nl)

#braublff

Tickets: 7 / 10

Schedule
20:30 Florian Cramer
21:30 Gerhard Rühm & Monika Lichtenfeld Rühm
22:10 Dennis Tyfus
23:00 Ben Vida

5th installment in the ongoing research series on where and how language tranforms into music. By KRAAK & DE PLAYER (Rotterdam)

BRAUBLFF (materie und Laut) is een concertreeks in samenwerking met De Player (Rotterdam). Ze stelt de volgende vraag: waar en hoe loopt taal over in muziek? Een mogelijk antwoord: het punt waar taal haar betekenis verliest en overgaat in pure materie – door herhalingen, mutaties en deconstructie, al dan niet geholpen door technologie, cut-ups en tapemanipulatie.

De reeks ontstond uit een gedeelde obsessie voor het werk van vocale poëten als Henri Chopin, Byron Gysin, Lars-Gunnar Bodin en de Revue OU-cataloog. In drie edities stelt ze een stand van zaken voor van de kwestie taal-materie-muziek, door hedendaagse vocale poeten en text-sound composers samen te brengen met het baanbrekende werk van de avant-garde sinds de jaren 50.

Nr. 5 focust op het alfabet, als de ruggengraat van zowel subtiele glottale consonanten als van explosief gebral of beheerste spanning en beperking.

Gerard Rühm (at)
Legendarische vocale poëet en uitgever die sinds de jaren 50 furore maakt met grensverleggend werk waarin de grenzen tussen taal, muziek en beeldende kunst afgetast worden. Beïnvloed door het werk van o.m. Gertrude Stein creëerde hij in de jaren 60 en 70 baanbrekende geluidscollages waarin hij met minimale concrete poëzie taal openbreekt tot ruwe materie. Taal transformeert hij tot een esthetisch medium dat concurreert met beeldende kunst en muziek. Kenmerkend voor zijn werk is de voorliefde voor universalia – het evoceren van ervaringen en handelingen die wezenlijk zijn voor alle mensen – en de bijna zenboeddhistische aandacht voor het bewuste waarnemen van het hier en nu. Uit zijn recente hoorstukken en spreekduetten spreekt meer en meer een sterke ecologische en maatschappijkritische bekommernis.


Ben Vida (usà is een Amerikaanse geluidskunstenaar die auditieve illusies en bizarre akoestische fenomenen onderzoekt. Hij werkte samen met Tyondai Braxton en releasete LP’s op Shelter Press en PAN records. Op Braublff nr. 5 brengt hij samen met stemkunstenaressen Maja Jantar en Inge van den Kroonenberg het stuk Slipping Control. In dit stuk onderwerpt hij het naar De Ursonate verwijzende fragment Lautpoesie Tztztztzt Î Í Í…. aan een reeks eigentijdse transformaties. Tekst wordt de basis voor geluid, beeld, posters, waarbinnen de controle over het origineel bewust verloren gaat.


Dennis Tyfus (be) is, naast hyperactieve archivaris van alles Belgisch en/of outsider, de meester van de collage in all haar vormen. Video, tatoeage, geluid, taal lijmt hij vrijelijk als willekeurige materie aaneen. Zijn recente uitgave is het uitgangspunt voor een performatief experiment op Braublff nr. 5. Dit geheel en al te koppelen aan zijn wekelijkse radio bijdragen voor radio Centraal te Antwerpen.

 

Florian Cramer (nl/de) is professor en onderzoeker in het veld van o.m. code poëzie. In zijn lezingen onderzoekt hij de spanningen tussen traditionele en eigentijdse kunstpraktijken, media en de rol van kunst in het algemeen. Zijn interesseveld behelst DIY cultuur, vergelijkende literatuurstudie en geschiedenis, post-punk en post-flux, radicale media als unix.
Op Braublff, nr. 5 geeft hij een lezing met de uitdagende titel Writing is 100 years behind painting, waarin hij het status quo, zeker in vergelijking met beeldende kunst en muziek, van literatuur tegen het licht houdt.

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van: