nlen

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van:
26 Nov 16 20:00 |

Vooruit — Balzaal & Café

Eastern Daze III — Day 2

Manuel Göttsching performs ‘E2-E4’ (de)
Les Filles de Illighadad (ne)
Sanskriti Shrestha (np)
Bear Bones, Lay Low (ve/be)
YZ (be)
+ film A Story of Sahel Sounds
+ film Sakala (Simon Halsberghe)
+ record fair

#easterndaze #easterndazeiii

Tickets:

Full program

Tickets
vr 25.11: €16 / 13 (vvk) → buy online
za 26.11: €30 / 27 (vvk) → buy online
zo 27.11: €12 / 9 (vvk) → buy online
weekendticket: €40 / 37 (vvk) → buy online

KRAAK, Vooruit en Oorstof presenteren met trots de derde editie van Eastern Daze. Een exploratie van de immer uitdijende grenzen van de exotische trance, beoefend door begeesterde muzikanten uit zowat elke streek op de planeet en beyond.

Het universum lijkt steeds meer op netwerk van door bits and bytes verbonden dorpen, boys uit waterloo worden kosmiese meesters binnen de Brusselse underground, Touareg verzanden in Amerikaanse folk, oude duitsers laten zich leiden door minimalistische elektronica die ooit de toekomst bepaalde, Italianen exploreren mogelijke exotische culturen door tapes aaneen te kleven, of West-Coast Amerikanen settelen zich in Antwerpen als zijnde het epicentrum van hedendaagse weirdness.

3 dagen lang vormt de Vooruit het epicentrum van dit netwerk waarin nationaliteit in haar blootje wordt gezet, en waarin transcendentie het weefwerk vormt van een letterlijk grensoverschrijdend en brain stretching  festival.

Manuel Göttsching performs ‘E2-E4’
Je hebt dode en levende legendes. Manuel Göttsching behoort gelukkig tot die laatste categorie. Göttsching is de man achter legendarische seventies krautrockbands als Ashra en Ashra Temple - met Klaus Schulze - en geldt als één van de grondleggers van Kosmische Musik, post-Eno ambient en elektronische muziek tout court.

Met zijn al in 1984 (!) gecomponeerd meesterwerk ‘E2 - E4’ creëerde hij een 58 minuten lang durende trip van ijzige synths, metalige percussie en space gitaarsolo’s. Göttsching combineerde met ‘E2-E4’ het minimalisme van componisten als Terry Riley en Steve Reich met een onweerstaanbare groove. Daarmee inspireerde de Duitser - net als zijn landgenoten van Kraftwerk - aan de andere kant van de Atlantische Oceaan een lawine van imitators die aan de basis zouden staan van genres als house en techno.

‘E2 - E4’ verscheen op Klaus Schulzes label Inteam. Het album werd geen instant succes maar groeide langzaam uit - tegen alle verwachtingen in - tot een underground clubfavoriet. Clubbers en veteranen uit het nachtleven lieten zich via remixen van o.a. Basic Channel en Carl Craig verleiden door Göttschings meesterwerk. Party-icoon Larry Levan sloot er zijn beruchte Paradise Garage-nachten mee af. Italiaanse producers herwerkten het nummer tot de raveklassieker én internationale dancehit ‘Sueno Latino’. En ene Derrick May remixte de hele plaat in 1992. Kortom: ‘E2-E4’ staat nog altijd bekend als een monumentale kosmisch-minimalistische plaat.

Dit jaar vieren we de 35ste verjaardag van ‘E2 - E4’. Het album werd net heruitgegeven op vinyl en cd. En Göttsching komt hoogst uitzonderlijk - en voor het eerst op Belgische bodem - de plaat integraal live spelen op Eastern Daze III. Geloof ons: dit wil je echt niet missen.


Les Filles de Illighadad
Het uitstekende Sahel Sounds-label bracht vorig jaar het debuutalbum uit van gitariste Fatou Seidi Ghali en zangeres Alamnou Akrouni, samen Les Filles de Illighadad. Kant A staat vol dromerige, minimalistische woestijnblues; op kant B is een opname te horen waar alle vrouwen van hun dorp - op het Nigerese platteland - polyfone zang combineren met repetitieve percussie.

Les Filles blazen een frisse wind door het door mannen gedomineerde genre van Toeareg-gitaarbands. In november is het duo voor het eerst live in Europa te zien en te horen.

 

Sanskriti Shrestha
Een Nepalese in Oslo residerende tablaspeelster die Oost en West versmelt in verschillende Scandinavische bands: Sanskriti Shrestha’s muzikale biografie leest als een intrigerende roman. Als telg uit een eminente Nepalese familie van professionele muzikanten wordt Shrestha beschouwd als een van de spannendste percussionisten in Europa.

Voor Eastern Daze III haalt ze haar tabla tarang van stal, een melodisch percussie-instrument met 10 tot 16 tabla’s. Wie heeft Elon Musk nodig als deze ravissante componiste je richting hogere sferen kan katapulteren?

 


Bear Bones, Lay Low
De Venezolaanse Ernesto Gonzales dook zo’n 10 jaar geleden als 17-jarig wonderkind op in Waterloo - of all places. Van daaruit drukte hij al snel zijn in mescaline gedrenkte stempel op de Belgische undergroundscene. Denk maar aan de minimalistische drones in het Steenkiste / Gonzales-duo, obscure vuilbaktechno met Tav Exotic, hardcore crustpunk als Viper Pit en de satanische krautrock van Silvester Anfang.

Maar nog het meest houden wij van Gonzales’ soloproject Bear Bones, Lay Low: halfdronken en dubby exotica, tropische psychedelica en zowaar dansbaar.

 

YZ
YZ is het pseudoniem van Brusselaar Younes Zarhoni. En Zarhoni is een Brusselaar pur sang: gepokt in klassieke Arabische soefizang en gemazeld in het uitgaansleven waar ruwe electro en acid de hoofdrol spelen. Zijn muziek laveert tussen postmoderne smartlap en de Arab Bass die in steden als Beiroet, Jeruzalem en Caïro welig tiert. Hij debuteerde pas met een 10” op het altijd fantastische Lexi Disques.

 

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van: