nlen

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van:
08 Jun 16 20:00 |

019 (gent)

Uncanny Valley - day 1

Volcano The Bear (uk)
Waxy (us)
Manuel Padding (nl)
+ Expo: Artforms in Nature

#uncannyvalley

Tickets: € 12 / 15

Combiticket: € 30 / 35
Full program
Tickets

schedule
20:30 Manuel Padding
21:15 Waxy
22:30 Volcano the Bear

THE L.A. FREE MUSIC SOCIETY AND THEIR LEGACY
“The only way to be absolutely free is to invent your own language.” — Genesis P-Orridge

Het fonkelnieuwe festival Uncanny Valley wordt een open huwelijk tussen underground muziek en beeldende kunst. Centraal tijdens deze eerste editie staat het legendarische Los Angeles Free Music Society collectief én een selectie van hedendaagse avant-helden die de chaos, vrijheid en energie van deze neodada art-pranksters vrolijk omarmen.

De Los Angeles Free Music Society ontstond in de gedesillusioneerde schoot van jaren 70 kunstscene aan de Amerikaanse Westkust. Op een volstrekt unieke manier koppelde een groepje kunstenaars high art aan trashy DIY-attitude. Kunst en muziek werden beschouwd als een speeltuin waarin b-films, slechte tekenfilms, fluxus, avant-garde, proto-noise, freejazz en collage elkaar ophitsten.

Kernleden als Tom Recchion, Rick en Joe Potts, Fredrik Nilsen, Joseph Hammer, Dennis Mehaffy en beruchte beeldende kunstenaars als Paul McCarthy en Mike Kelly vormden talloze losvaste formaties die ernstige avant-garde in de zeik zetten. Hun kenmerkende collectieve, vrije waanzin beïnvloedde op haar beurt vele volgende generaties muzikanten. Noisecombo Wolf Eyes, het dadaïstische trio Volcano The Bear of het outsider electronics & performanceduo Calhau!: allemaal haalden ze de mosterd bij de LAFMS.

Het vierdaagse festival Uncanny Valley bewijst dat de weirdness van LAFMS nog niets aan scherpte heeft ingeboet. Verschillende formaties - met voorop Extended Organ (Paul McCarthy, Tom Recchion,...), AIRWAY (met Wolf Eyes, Vetza & Aaron Moore) en het Joe & Rick Potts duo - worden geconfronteerd en versmelten met de beste postmillennium noise.

Naast muziek van cultbands als Extended Organ en AIRWAY maar evengoed van striemende noisehelden als Wolf Eyes en Volcano The Bear, staat verder een expo in 019 met unieke LAFMS-posters en -flyers en een panelgesprek in het S.M.A.K. met David Toop als moderator op het programma. In Vooruit presenteert Floris Vanhoof naast een eigen installatie videowerk uit het LAFMS-archief.

“The unearthing of the LAFMS recordings is experimental rock history at it’s most historical and hysterical - a completely bizarro and further-out counterpart to the L.A. punk scene.” (Thurston Moore)

Waxy (feat. Fredrik Nilsen, Vetza en Joe Potts)
De in Guatemala geboren free jazz celliste en zangeres Vetza (ook deel van Airway) vervoegt voor de gelegenheid Waxy, het in de late jaren 70 ontstane improv duo van Fredrik Nilsen en Joe Potts. In een zee van al behoorlijk obscure projecten is Waxy éen van de meer onderbelichte LAFMS-groepen.

Volcano the Bear (uk)
Het iconische Volcano The Bear speelt sinds lang nog eens als trio samen. De Britse band vormt op 8 juni de voormalige fabriek maar nu creatieve oase 019 om tot een desolate havenkroeg.

Het is moeilijk om één stempel te drukken op Volcano The Bear. Door de jaren heen experimenteerde de groep met akoestische folk, drones, noise, tapes, krautrock, dada en absurdistische avant-garde. Het vorig jaar bij Miasma Recordings uitgebrachte verzamelalbum ‘Commencing’ illustreert dat: ongeremde experimenten, met een ongebreidelde vrijheid die doet denken aan het beste van Throbbing Gristle, Faust en Nurse With Wound.


Manuel Padding (nl)
Den Haagse dichter, muzikant en performance kunstenaar Manuel Padding kladdert - vaak ook onder de naam City Hands - een geheel eigen, dromerig universum bijéen opgebouwd uit spoken word en tape collages waar een arsenaal van schimmige effecten op is losgelaten.
Tussen 2004 en 2008 was hij ook de spilfiguur (als zeefdrukker en organisator) van Helbaard, een vrijplaats voor experimentele muziek, film en poëzie dat een vaste stop was voor elke weirdo muzikant en DIY noisenick die Den Haag niet stilletjes voorbij reed.

Expo Artforms In Nature
De LAFMS creeërden sinds begin jaren 70 middels ontelbare zelf ontworpen flyers, posters en platenhoezen ook op papier een waanzinnig uniek oeuvre dat de welgekende DIY punk esthetiek enkele jaren voor was.
Absurde tekeningen en college technieken allerhande werden via het plaatselijke fotokopieër apparaat aanéen geplakt tot fake reclamefolders met bijhorende slogans. Zo’n 40 jaar later hebben deze hilarische pardodiën op de typische big corporate muziek industrie promo en hersenloos consumententisme weinig aan kracht ingeboet.

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van: