nlen

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van:
28 Nov 15 14:00 |

Vooruit

Eastern Daze

Karkhana (lb/eg/tr)
Arnold Dreyblatt (us)
Inşalar (tr)
Görkem Şen (tr)
Antti Tolvi (fi)
Ashtray Navigations (uk)
Sarah Davachi (can)

#easterndaze

Tickets: dag €20/€17(VVK) avond €17/€15(VVK)

Tickets

Vooruit, Oorstof, Europalia & KRAAK present the second edition of the infamous Eastern Daze festival. Music Of The Outer Regions so to speak.

All info: http://kraak.net/easterndaze2015/

Op de tweede editie van het Eastern Daze Festival worden de parallellen en de kruisbestuivingen tussen etnische muziek en avant-garde verder onder de loep genomen.

Etnische muziek en avant-garde vinden elkaar al sinds de jaren zestig. Zo lieten westerse avant-gardepiraten als Terry Riley, La Monte Young, Angus MacLise en Henry Flint zich sterk beïnvloeden door Indiase raga’s en sufimeesters als Pandit Pran Nath. Ze zochten en vonden in deze niet-westerse voedingsbodem van spiritualiteit, trance, verrassende instrumenten en onontgonnen muzikale stromingen, een basis voor het maken van nieuwe muziek. Minder zichtbaar, maar even ingrijpend, sloop westerse muziek op zijn beurt binnen in niet-westerse streken. Gitaarexperimenten van pakweg Jimi Hendrix vonden via versleten cassettes hun weg naar landen als Egypte, Libanon en Turkije, en inspireerden de Anatolische rock van artiesten als Mogollar, Erkin Koray, Omar Khorshid of Edip Akbayran.

Underground en etnische muziek herkenden bij elkaar minimalisme en het subliminale en spelen sindsdien een ‘eternal’ pingpongspel. Zo weeft de muzikale ondergrond een steeds groter net tussen gelijkgestemde maar geïsoleerde muzikale zielen en klitten splinters muziek op een verrassende manier samen tot nieuwe volksmuziek.


Inşanlar (TR)

Hypnotische Sufi trance meets Anatolian rock, recht uit de Instanbul underground.
Inşanlar is het nieuwe project van dj Baris K. en sazspeler Cem Yildiz die een immer roterende line-up van gastmuzikanten rond zich verzamelen. Baris K. is voornamelijk gekend van zijn Turkey 70 compilaties voor het New Yorkse NUBLU-label. Op deze schitterende compilaties vist hij lang verborgen Anadolu pop, Turkse disco en Arabische fuzzgitaarrock uit de plooien van de muziekgeschiedenis. Met Inşanlar haalt hij al deze invloeden door de mangel en combineert ze met dubby bassen en elektronische accenten. Aan de basis van hun eerste release Kimi Ne - net heruitgebracht op het Londense Honest Johns label - liggen teksten van 17e eeuwse dichter Kul Nesimiom en de 16e eeuwse Pir Sultan Abdal.

‘Kime No” is a labyrinthian Eastern-electronic epic’ - Pitchfork

Arnold Dreyblatt (US)
Dreyblatt is een legendarische Amerikaanse cultcomponist, student van grootheden als Pauline Oliveros en La Monte Young. Zijn werk kan best omschreven worden als transcendentaal ritmisch minimalisme, gespeeld op zelfgebouwde instrumenten - zoals een contrabas bespannen met pianosnaren - in eigen toonaarden, onder het motto ‘rethinking identity, history, culture, and memory’.
Dreyblatt werkt eveneens als beeldend kunstenaar en releases vinden we op labels als Hat Hut, Tzadik, Table of Elements en recent nog op Oren Ambarchi’s Black Truffle label.

Karkhana (EG/LIB/TR)
Midden-Oosterse supergroep met Sam Shalabi, Sharif Sehnaoui, Maurice Louca, Mazen Kerbaj, Özün Usta, Tony Elieh en Umut Çağlar in de rangen. Begonnen als tribute band rond de legendarische Egyptische gitarist Omar Khorshid - ooit deel van Ouhm Khaltoums orkest - en ondertussen uitgegroeid tot een 21ste eeuwse hybride van Arabische gitaarrock, freejazz en krautrock en psychedelische bands als Kluster en Taj Mahal Travellers.

Sarah Davachi (CAN)
Sarah Davachi is een jonge Canadese componiste die voornamelijk minimalistisch werk maakt met vintage synthesizers -zoals de befaamde Buchla 200- in combinatie met een instrumentarium van viola, cello, harmonium en houtblaasinstrumenten. Haar werk bestaat uit langdurige geluidsexploraties met graduele verschuivingen in textuur, eenvoudige harmonische structuren en een complex gebruik van boventonen. Verwante zielen en inspiratiebronen zijn dronespecialisten als Eliane Radigue, Phil NIblock en Eleh. Naast gesmaakte tapereleases voor labels als Important en Constellation en een lp op Students of Decay was Davachi eerder al artieste in residentie in STEIM (Amsterdam) en Worm (Rotterdam).

 

Ashtray Navigations (UK)
Phill Todd en Melanie Delaney vormen de kern van het legendarisch Brits noiseduo Ashtray Navigations. David Keenan (The Wire) omschreef de band ooit perfect als ‘a trashcan anitidote to La Monte Young’.  Sinds 1991 produceren ze een oneindige stroom van cdr’s, tapes en lp’s die hun volstrekt unieke versie van Britse psychedelica bevatten; een vuilnisbelt van tapecollages, schimmelige elektronica, gebroken instrumentenmantra’s, pastorale drones, field recordings en acid gitaarsolo’s. Releases vinden we terug op labels als Siltbreeze, American Tapes en Celebrate Psi Phenomenon. De meest recente release van Ashtray Navigations ‘A Shimmering Replica’ werd afgelopen zomer uitgebracht door het Amerikaanse VHF Records

 

Antti Tolvi (FI)
Componist / improvisator Antti Tolvi groeide op in Panelia, een klein kuststadje in Finland. Hij studeerde klassieke Indische muziek in Varanesi, is een van de spilfiguren uit de Finse folk-, noise- en psychedelicascene en was actief in cultbands als Lau Nau, Lauhkeat Lampaat en Kemialliset Ystätät. Solo trok hij internationale aandacht met ‘Pianoketi’ een release voor het befaamde Finse Fonal-label. Tolvi realiseerde deze bijzondere soloplaat op een verweerde en licht ontstemde piano die al veertig jaar niet meer werd aangeraakt. Zijn hypersnelle improvisaties creëren een subtiel weefsel van traag opgebouwde repetitieve patronen alsof Terry Riley en Lubomyr Melnyk drie piano’s tegelijk bespelen.

Een van dé revelaties van Kraakfestival 2013.


Görkem Şen (TR)
Het gebeurt niet dagelijks dat iemand een volstrekt nieuw akoestisch snaarinstrument in elkaar knutselt en met éen clip op youtube overnight een ware internetsensatie wordt. De Turkse sounddesigner en componist Görkem Şen creëerde een bizar en onorthodox instrument dat op verschillende manieren kan bespeeld worden en doopte het de Yaybahar. Met behulp van een lange snaar, een springveer en twee handdrums produceert Şen vibrerende tonen die klinken als kosmische synthesizerimprovisaties doordrongen van vergeten Turkse volksmuziek.

Afterparty met dj-sets van onder andere Inşanlar-opperhoofd Baris K.

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van: