nlen

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van:
24 May 15 15:00 |

Air Antwerpen

Van Snorhout tot Synthesizer

Mike Cooper (uk)
Kink Gong (fr)
Lieven Martens Moana (be)
Bear Bones, Lay Low (be)
Korla Documentary (John Turner & Eric Christensen)
+ more tba

Tickets: free

Where: Oosterweelsteenweg 3, 2030 Antwerpen
I.s.m. Air Antwerpen

Air River Bar vs. KRAAK.
An event On the Exotic.

In 1980 publiceerde Openbaar Kunstbezit Vlaanderen een cassette met de curieuze titel ‘Van Snorhout tot Synthesizer’. Op de compilatie gaan etnografische opnames broederlijk samen met twee elektronische composities. De samenstellers, verbonden aan het IPEM, het muziekinstrumentenmuseum en het museum van Midden-afrika, lijken een logische, historische evolutie te suggereren. Een rechte lijn van zogenaamde ‘primitieve’ muziek tot ‘hoogstaande’ elektronische muziek.

Het westen is sinds lang gefascineerd door het exotische, het ‘andere’ is een geconstrueerd idee, vaak ingezet om zichzelf te verantwoorden, los van de werkelijke identiteit van niet-westerse volkeren. Ook in de 21ste eeuw leeft exoticisme: obscure foto’s van stammen sieren hoezen van tapes, de stroom reissues van langvergeten Afrikaanse of Aziatische popmuziek lijkt maar niet op te houden, het gebruik van samples van diepverborgen volkeren en etnische instrumenten roepen idyllische sferen op.

Dit festival zoomt in op het onechte van exotica en haar fake constructie van het idyllische ‘andere’. Exotica is voor muzikanten als Kink Gong, Mike Cooper, Lieven Martens Moana, Korla Pandit hun persoonlijke toegangspoort tot een arcadië waarin vrije expressie mogelijk is.

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van: