nlen

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van:
04 Nov 14 19:00 |

Cinematek (bxl)

Un tour au large

Jean Grémillon (fr)
Rex Lawson (uk)
La petite Lise

Tickets: 8 (concert) / 10 (concert + La Petite Lise)

Timing:
19:00 Concert
21:00 La petite Lise

Jean Grémillons lost pleyela pieces

De Franse cineast en violist Jean Grémillon (fr) is één van de zeldzame filmmakers — samen met Chaplin — die zelf de muziek voor zijn films schreef. Geluid en beeld beschouwde hij steeds als gelijkwaardige elementen. Soms ontstond muziek voor de eigenlijke film.

Deze avond focust zich op Un tour au large, een verloren film waarvoor Grémillon stukken voor een Pleyela, een automatische piano, schreef. De avant-garde film werd voor het eerst vertoond in Theatre du Vieux Colombier (Parijs), in 1927. De voorstelling baarde veel opzien, doordat de automatische piano werd aangestuurd door de projector.

Rex Lawson (uk), Pleyela-connaisseur en -verzamelaar, botste in 2012 op de rollen die de verdwenen film begeleidden. Hij zal de soundtrack presenteren, aangevuld met een aantal sleutelwerken voor de Pleyela. La petite Lise, een essentiële film in het oeuvre van Grémillon, sluit de avond af.

La petite Lise (1930) is de eerste film van Grémillon met een geluidsband. De film speelt zich af in Cayene en Parijs, en volgt de gekwelde Victor Berthier, die na jaren gevangenis zijn dochter opnieuw opzoekt. In plaats van nieuwe geluidstechniek te omarmen, speelt de filmmaker in deze film juist de stilte en de muzikaliteit van de stem uit.

De avond kadert in een overzicht van Grémillons oeuvre. Verspreid over een tweetal maanden toont Cinematek Brussel een selectie van zijn belangrijkste films.


Ism Cinematek Brussel, Aristide Bianchi & Christophe Piette.

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van: