nlen

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van:
17 Oct 11 16:28 |

BOZAR

silver apples of the moon

Morton Subotnick & Tony Martin (usa)
Köhn (be)
Floris Vanhoof (be)

Tickets: 10 / 8 EUR (-26/60+/dopper)

early electronics / contemporary synths

Morton Subotnick is een van de grote pioniers in de elektronische muziek. Vanaf de jaren zestig werkte hij naast belangrijke generatiegenoten als Steve Reich, Terry Riley en Pauline Oliveros. Hij stond mee aan de wieg van de Buchlasynthesizer waarmee hij zijn eerste en belangrijkste compositie ‘Silver Apples of the Moon’ maakte. Het werk, dat werd uitgegeven op Nonesuch label in 1967, is uitgegroeid tot een van de elektronische avant-gardeklassiekers. In zijn verdere carrière is Subotnick zich vooral gaan toeleggen op het multimediale en de technologische vernieuwingen in de muziek. Op 17 oktober brengt hij zijn ‘Silver Apples of the Moon’ opnieuw met bijhorende beelden van Tony Martin. Martin is een visuele kunstenaar uit dezelfde generatie en werkte ondermeer samen met Pauline Oliveros en David Tudor. Zijn werk, dat in de begindagen vooral focuste op licht en interactiviteit, ontstond in dezelfde periode van ‘Silver Apples of the Moon’. Martin werkte toen ook al nauw samen met het San Francisco Tape Music Centre, waar ook Subotnik actief was.


Köhn (geboren als Jürgen De Blonde) is een autodidactische muzikant en componist. Al op zijn twaalfde ging hij voor het eerst loos op casiokeyboards en begon hij aan een ontdekkingstocht die hem naar de elektronische muziek leidde. Door de afwezigheid van academisme zijn z’n invloeden altijd eclectisch geweest. Vroege inspiratie vond hij in Jean-Michel Jarre, Jan Hammer, Klaus Schulze, Kraftwerk, Vangelis, Pink Floyd, Iron Maiden en mainstream pop. De laatste jaren verdiepte De Blonde zich voornamelijk in de kosmische pioniers en minimalisten zoals Terry Riley en Steve Reich. Zo kwam hij tot nieuwe hoogtes in zowel zijn discografie als zijn live shows.


De eindejaarslijstjes van 2010 bulkten van Floris Vanhoof. Niet alleen met zijn debuutelpee ‘Time Slime’ op Ultra Eczema maar ook met de vele huisconcerten. Vanhoof koppelt in zijn live shows telkens nieuwe visuele ideeën aan idiosyncratische muziekperformances waarin zelfgemaakte synthesizers, uitzonderlijke internetaanwinsten en persoonlijke omkadering tot een indrukwekkend geheel worden gesmeed. Een van de meest veelzijdige en creatief bevrijde kunstenaars in België!

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van: