nlen

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van:
28 Oct 06 00:00 |

Vooruit,gent

PAUZE FESTIVAL: FAR-EAST FREAK-OUT

KEIJI HAINO [jp]
KAN MIKAMI [jp]
KAZUKI TOMOKAWA [jp]
OVERHANG PARTY [jp]

#pauzefestival

Tickets:

Micro Site

Japan staat bekend als het enige oosterse land die zo makkelijk Westerse invloeden integreerde in hun cultuur. Waar de Japanse cultuur eerst gevormd werd door een mengeling van Mongoolse, Chinese en Koreaanse inwerking werd het land sinds begin twintigste eeuw in sneltempo westers. Het begon met het invoeren van, vaak militaire, brass bands en leidde in de jaren zestig zelfs tot een een bubblegum-popcultuur om u tegen te zeggen. Tijdens deze avond zullen we ons niet focussen op de traditionele muziek noch op de commerciëlere popgroepen maar wel op wat leeft in de Japanse rock en experimentele ondergrond sinds de jaren zeventig. Zoals over heel de wereld is eind jaren zestig ook in Japan een jonge generatie Japanse muzikanten opgestaan die sterk beïnvloed waren door Britse topgroepen als The Beatles en The Rolling Stones. Veel eendagsvliegen werden geboren maar hier en daar ontstonden in de loop der jaren eigenzinnige pareltjes. Ondanks alle Westerse input blijft Japanse muziek iets zeer karakteristiek bezitten. Waar in het westen punkers en hippies met getrokken messen tegenover elkaar stonden verzoenden ze in Japan muziekgenres op een geheel eigen wijze. In de late jaren ’60 kende Japan de woeligste tijd sinds het einde van WO II. Vietnam, de aanwezigheid van het Amerikaanse militair apparaat in Japan en een algemeen antigouvernementeel gevoel leidde tot massale straatprotesten waaruit een hele resem protestzangers vloeiden.
Twee van de meest unieke figuren uit die tijd zijn nog altijd actief en nu te gast op Pauze: KAN MIKAMI en KAZUKI TOMOKAWA.

Mikami heeft een avantgarde- en theaterachtergrond en maakt controversiële en intense folkmuziek waarmee hij succes oogstte in de woelige protesttijden. Zijn muziek kwam even in de vergetelheid terecht maar het toonaangevende Japanse PSF label zette hem in de jaren ‘80 weer op de kaart.

Tomokawa is een getalenteerde muzikant, schrijver, tekenaar en levensgenieter geboren op het Noordelijke platteland. Zijn muziek is lyrisch en zit vol symbolisme.

Rond diezelfde periode kwam ook KEIJI HAINO op het toneel verschijnen. Hij is waarschijnlijk de bekendste gitarist uit Japan en draait al dertig jaar lang mee aan de top met de ene samenwerking na de ander. Keijo Haino maakt uitgesponnen, experimentele muziek die een imaginaire en spirituele atmosfeer oproepen. Momenteel heeft Haino al aan een honderdtal albums meegewerkt.

Een recentere groep is OVERHANG PARTY. De groep werd gevormd rond gitarist en zanger Rinhi Fukuoka en is één van de leidinggevende groepen in de nieuwe Japanse psychedelische stroming. De groep speelt luidruchtige rockmuziek en bezit enkele underground supersterren in zijn rangen.

Ontvang onze nieuwsbrief:

Met steun van: