Nederlands | English | Winkelwagentje (0) €0.00

Events

Un tour au large

Jean Grémillon (fr)
Rex Lawson (uk)
La petite Lise

dinsdag 4 november 2014

Cinematek (bxl)

| 8 (concert) / 10 (concert + La Petite Lise)

Jean Grémillons lost pleyela pieces

De Franse cineast en violist Jean Grémillon (fr) is één van de zeldzame filmmakers — samen met Chaplin — die zelf de muziek voor zijn films schreef. Geluid en beeld beschouwde hij steeds als gelijkwaardige elementen. Soms ontstond muziek voor de eigenlijke film.

Deze avond focust zich op Un tour au large, een verloren film waarvoor Grémillon stukken voor een Pleyela, een automatische piano, schreef. De avant-garde film werd voor het eerst vertoond in Theatre du Vieux Colombier (Parijs), in 1927. De voorstelling baarde veel opzien, doordat de automatische piano werd aangestuurd door de projector.

Rex Lawson (uk), Pleyela-connaisseur en -verzamelaar, botste in 2012 op de rollen die de verdwenen film begeleidden. Hij zal de soundtrack presenteren, aangevuld met een aantal sleutelwerken voor de Pleyela. La petite Lise, een essentiële film in het oeuvre van Grémillon, sluit de avond af.

La petite Lise (1930) is de eerste film van Grémillon met een geluidsband. De film speelt zich af in Cayene en Parijs, en volgt de gekwelde Victor Berthier, die na jaren gevangenis zijn dochter opnieuw opzoekt. In plaats van nieuwe geluidstechniek te omarmen, speelt de filmmaker in deze film juist de stilte en de muzikaliteit van de stem uit.

De avond kadert in een overzicht van Grémillons oeuvre. Verspreid over een tweetal maanden toont Cinematek Brussel een selectie van zijn belangrijkste films.


Ism Cinematek Brussel, Aristide Bianchi & Christophe Piette.

Eastern Daze

The Master Musicians of Jajouka led by Bachir Attar (ma)
Pelt (us)
Joshua Abrams’ Natural Information Society (us)
Toad (fr)
Razen (be)
Norberto Lobo (pt)

zaterdag 15 november 2014

Vooruit (Ghent)

| 25 / 30 | 17 / 20

I.s.m. Kunstencentrum Vooruit

Het nieuwe festival Eastern Daze is een samenwerking tussen Kraak en Kunstencentrum Vooruit dat de brug slaat tussen etnische folktradities en hedendaagse underground. Het festival presenteert zes groepen die antieke genres als Oude Europese muziek, Indiase Raga’s, Fado, appalachenfolk, Afrikaanse Gnawa en Marrokaanse sufi trance injecteren met een stevige dosis DIY noise, free jazz en drones. Eastern Daze is de 21ste eeuwse invulling van een eeuwenoude traditie van trance-muziek.

LP-voorstelling

Razen (be)
Hellvete (be)
Rudy Velghe (be)

zondag 23 november 2014

Oude Kerk Sint-Agathe-Berchem

| Free

Starts early!

Folk music has become the new world’s ultimate schizofrenic, and it is brought to you from the heart of Europe, with a bullet… We schrijven nog steeds over het het akoestische deep-listening duo Razen — aka multi-antico-instrumentalisten Brecht Ameel en Kim Delcour.

Afgelopen jaar trok het duo op retraite in verschillende kapellen rond het Brusselse waar ze verdiepten zich in de kunst van deep-listening en akoestisch minimalisme. Met vergeten instrumenten als schalmei, kerkorgel, Ondes Martenot, bombus en barokfluit verbasterden ze hedendaags minimalistisch klassiek en Oude Europese volksmuziek. Het resultaat is de dubbel-LP Remote Hologram, die op 15 november op KRAAK verschijnt.

Een luik van het album is het resultaat van akoestisch diepte-onderzoek naar een transcendentaal en ritualistisch minimalisme. Het stemt in op de specifieke akoestische kwaliteiten van de kapellen waar ze opnamen. Een kerk is dan ook de perfect setting om deze LP voor te stellen, in de Oude Kerk van Sint-Agathe-Berchem.

Hellvete (be) is een van de oprichters van het Brol-Folk collectief Funeral Folk en haar satanodelische psychsatelliet Silvester Anfang II. Sinds zijn debuut-LP De Gek (KRAAK) meanderde hij van satanische dronefolk richting tijd-ruimtecontinuümverstorende lappen drone. Hij groef zich diep in raga, oldtime muziek en avant-garde minimalisme om op zijn meest recente platen Ode (Deep Distance) en Sint-Denijs (Blackest Rainbow) het ambacht uit te puren tot diep-emotionele fermettedrones. The centre of the groove of the earth lies in Sint-Denijs, Hellvete is the captain of its beat.


Rudy Velghe (be) is artistiek leider van de traditionele Keltische band Orion, en een gerenommeerde Nyckelharpaspeler. De Nyckelharpa is een strijkinstrument met klavier en twaalf sympathische snaren dat voornamelijk voor Zweedse volksmuziek wordt gebruikt.

Tips van Kraak

Monthly view iCal