Nederlands | English | Winkelwagentje (0) €0.00

Events

BRAUBLFF (materie und Laut) 2

Chris Newman (uk) & Daan Vandewalle (be)
+ more tbc

donderdag 9 oktober 2014

School of Arts / Snijzaal


Second edition in the series Braublff (materie und laut) on music-matter-language.
Icw De Player & School of Arts.

BRAUBLFF (materie und Laut) is een concertreeks in samenwerking met De Player (Rotterdam). Ze stelt de volgende vraag: waar en hoe loopt taal over in muziek? Een mogelijk antwoord: het punt waar taal haar betekenis verliest en overgaat in pure materie – door herhalingen, mutaties en deconstructie, al dan niet geholpen door technologie, cut-ups en tapemanipulatie.


De reeks ontstond uit een gedeelde obsessie voor het werk van vocale poëten als Henri Chopin, Byron Gysin, Lars-Gunnar Bodin en de Revue OU-cataloog. In drie edities stelt ze een stand van zaken voor van de kwestie taal-materie-muziek, door hedendaagse vocale poeten en text-sound composers samen te brengen met het baanbrekende werk van de avant-garde sinds de jaren 50.


Un tour au large

Jean Grémillon (fr)
Rex Lawson (uk)
La petite Lise

dinsdag 4 november 2014

Cinematek (bxl)


Jean Grémillons lost pleyela pieces

De Franse cineast en violist Jean Grémillon (fr) is één van de zeldzame filmmakers — samen met Chaplin — die zelf de muziek voor zijn films schreef. Geluid en beeld beschouwde hij steeds als gelijkwaardige elementen. Soms ontstond muziek voor de eigenlijke film.


Deze avond focust zich op Un tour au large, een verloren film waarvoor Grémillon stukken voor een Pleyela, een automatische piano, schreef. De avant-garde film werd voor het eerst vertoond in Theatre du Vieux Colombier (Parijs), in 1927. De voorstelling baarde veel opzien, doordat de automatische piano werd aangestuurd door de projector.


Rex Lawson (uk), Pleyela-connaisseur en -verzamelaar, botste in 2012 op de rollen die de verdwenen film begeleidden. Hij zal de soundtrack presenteren, aangevuld met een aantal sleutelwerken voor de Pleyela. La petite Lise, een essentiële film in het oeuvre van Grémillon, sluit de avond af.


La petite Lise (1930) is de eerste film van Grémillon met een geluidsband. De film speelt zich af in Cayene en Parijs, en volgt de gekwelde Victor Berthier, die na jaren gevangenis zijn dochter opnieuw opzoekt. In plaats van nieuwe geluidstechniek te omarmen, speelt de filmmaker in deze film juist de stilte en de muzikaliteit van de stem uit.


De avond kadert in een overzicht van Grémillons oeuvre. Verspreid over een tweetal maanden toont Cinematek Brussel een selectie van zijn belangrijkste films.


Ism Cinematek Brussel, Aristide Bianchi & Christophe Piette.

Eastern Daze

The Master Musicians of Jajouka led by Bachir Attar (ma)
Pelt (us)
Joshua Abrams’ Natural Information Society (us)
Toad (fr)
Razen (be)
+ more tba

zaterdag 15 november 2014

Vooruit

20 (vvk) | 25 (adk)


I.s.m. Kunstencentrum Vooruit

Eastern Daze is een nieuw festival in samenwerking met de Vooruit dat ‘authenticiteit’ een nieuwe invulling geeft. Het festival verbindt New Folk for Old Minds overheen verschillende lengte- en breedtegraden.


LP-voorstelling

Razen (be)
Hellvete (be)

zondag 23 november 2014

tbc

tbc


Tips van Kraak

Monthly view iCal