Nederlands | English | Winkelwagentje (0) €0.00

Events

BRAUBLFF (Materie und Laut) 2

Dieter Schnebel (de)
Chris Newman (uk)
Daan Vandewalle (be)
Arianne Jessulat (de)

vrijdag 10 oktober 2014

School of Arts / Cirque

7


Second edition in the series Braublff (materie und laut) on music-matter-language.
Icw De Player & School of Arts.

BRAUBLFF (materie und Laut) is een concertreeks in samenwerking met De Player (Rotterdam). Ze stelt de volgende vraag: waar en hoe loopt taal over in muziek? Een mogelijk antwoord: het punt waar taal haar betekenis verliest en overgaat in pure materie – door herhalingen, mutaties en deconstructie, al dan niet geholpen door technologie, cut-ups en tapemanipulatie.

De reeks ontstond uit een gedeelde obsessie voor het werk van vocale poëten als Henri Chopin, Byron Gysin, Lars-Gunnar Bodin en de Revue OU-cataloog. In drie edities stelt ze een stand van zaken voor van de kwestie taal-materie-muziek, door hedendaagse vocale poeten en text-sound composers samen te brengen met het baanbrekende werk van de avant-garde sinds de jaren 50.


Elke editie vindt zowel in Belgie als in Nederland plaats. Deze gaat op 9 oktober in Rotterdam door, de 10de in Gent.


Dieter Schnebel (°1930, Lahr/Baden) is een invloedrijke postmoderne componist. Hij ontwikkelde nieuwe methodes voor conceptuele compositie. Hij breidde daarvoor muzikale taal uit met lichaamsbeweging, open geluidsprocessen tussen tonen en noise, en stille fysieke gebaren. Op deze editie Schebel presenteert samen met Arianne Jessulat drie stukken: VISIBLE MUSIC für einen Dirigenten und einen Komponisten, NUMBERS für Stimme mit Gesten and LIEBE-LEID für Stimme und Klavier.


Chris Newman (°1958, Londen) is een Britse, in Berlijn residerende interdisciplinaire kunstenaar. Hij begon als een vertaler van Russische poëzie, maar verlegde snel zijn terrein naar muziek als student van Mauricio Kagel. Zijn oeuvre strekt zich uit van poëzie naar muziek, van performance over beeldende kunst, naar schilder- en videokunst. Belangrijk is het proces van vertaling, waarin het ene medium in het andere transformeert. Poëzie wordt beeldende kunst, beeld wordt muziek, leven wordt kunst. Materie is het bindende element, een uitweg naar individuele vrijheid en identiteit, een middel om betekenis te overstijgen.

Hij presenteert samen met Daan Vandewalle de liedcyclus I got to write this down en het lied London.


Daan Vandewalle is Belgiës meest gerenommeerde pianist binnen het canon van de Amerikaanse Avant-Garde. Hij studeerde onder Alvin Curran aan Mills College en nam o.a. Gordon Mumma’s Music for Solo Piano (1960-2001) op voor New World Records. Hij is docent aan School of Arts (Gent) en werkte o.m. samen met David Moss, Fred Frith, Han Bennick, Chris Cutler en Tom Cora.


Arianne Jessulat (b. 1968) is een in Berlijn residerende pianisten en zangeres. Ze studeerde aan universiteit van Berlijn en haalde haar master in muziektheorie. In 1999 haalde ze haar doctoraatstitel aan Elmar Budde. In 2004 werd ze aangesteld als professor in muziektheorie aan de universiteit van Würzburg. Haar onderzoeksveld is het analytische onderzoek naar het karakter van muzikale taal. In het begin van haar studies ontmoette ze Dieter Schnebel en werd ze deel van de Maulwerker muziek-theatergroep.


The Avant-Guardian n° 2


Un tour au large

Jean Grémillon (fr)
Rex Lawson (uk)
La petite Lise

dinsdag 4 november 2014

Cinematek (bxl)


Jean Grémillons lost pleyela pieces

De Franse cineast en violist Jean Grémillon (fr) is één van de zeldzame filmmakers — samen met Chaplin — die zelf de muziek voor zijn films schreef. Geluid en beeld beschouwde hij steeds als gelijkwaardige elementen. Soms ontstond muziek voor de eigenlijke film.


Deze avond focust zich op Un tour au large, een verloren film waarvoor Grémillon stukken voor een Pleyela, een automatische piano, schreef. De avant-garde film werd voor het eerst vertoond in Theatre du Vieux Colombier (Parijs), in 1927. De voorstelling baarde veel opzien, doordat de automatische piano werd aangestuurd door de projector.


Rex Lawson (uk), Pleyela-connaisseur en -verzamelaar, botste in 2012 op de rollen die de verdwenen film begeleidden. Hij zal de soundtrack presenteren, aangevuld met een aantal sleutelwerken voor de Pleyela. La petite Lise, een essentiële film in het oeuvre van Grémillon, sluit de avond af.


La petite Lise (1930) is de eerste film van Grémillon met een geluidsband. De film speelt zich af in Cayene en Parijs, en volgt de gekwelde Victor Berthier, die na jaren gevangenis zijn dochter opnieuw opzoekt. In plaats van nieuwe geluidstechniek te omarmen, speelt de filmmaker in deze film juist de stilte en de muzikaliteit van de stem uit.


De avond kadert in een overzicht van Grémillons oeuvre. Verspreid over een tweetal maanden toont Cinematek Brussel een selectie van zijn belangrijkste films.


Ism Cinematek Brussel, Aristide Bianchi & Christophe Piette.

Eastern Daze

The Master Musicians of Jajouka led by Bachir Attar (ma)
Pelt (us)
Joshua Abrams’ Natural Information Society (us)
Toad (fr)
Razen (be)
Norberto Lobo (pt)

zaterdag 15 november 2014

Vooruit

25 / 30 | 17 / 20


I.s.m. Kunstencentrum Vooruit
www.kraak.net/easterndaze2014

Het nieuwe festival Eastern Daze is een samenwerking tussen Kraak en Kunstencentrum Vooruit dat de brug slaat tussen etnische folktradities en hedendaagse underground. Het festival presenteert zes groepen die antieke genres als Oude Europese muziek, Indiase Raga’s, Fado, appalachenfolk, Afrikaanse Gnawa en Marrokaanse sufi trance injecteren met een stevige dosis DIY noise, free jazz en drones. Eastern Daze is de 21ste eeuwse invulling van een eeuwenoude traditie van trance-muziek.


Alle info op http://www.kraak.net/easterndaze2014

LP-voorstelling

Razen (be)
Hellvete (be)

zondag 23 november 2014

tbc

tbc


Tips van Kraak

Monthly view iCal